CHRISTIAN HABICHTΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Η ιστορία της Αθήνας δεν τελειώνει με τη μάχη της Χαιρώνειας. Από την επικράτηση των Μακεδόνων έως την οριστική απώλεια της ανεξαρτησίας της από τον Οκταβιανό, το αθηναϊκό κράτος διατηρεί – άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο – την αυτονομία του. Παράλληλα, η Αθήνα παραμένει ένα παγκόσμιο πνευματικό κέντρο, διατηρώντας τη λάμψη της μέσα στους αιώνες.
Το έργο του Christian Habicht είναι η πρώτη συνοπτική ιστορία της πόλης κατά την ελληνιστική περίοδο έπειτα από ογδόντα χρόνια. Συμπληρώνοντας ένα σημαντικό εκδοτικό κενό, ο κορυφαίος επιγραφολόγος ανασυνθέτει την εικόνα της Αθήνας σε μια εποχή που συχνά θεωρείται σκοτεινή: από τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) έως τη μάχη στο Άκτιο (31 π.Χ.).
Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών αιώνων, η Αθήνα κατόρθωσε, σε μεγάλο βαθμό, να διατηρήσει την αίγλη και την επιρροή της στον ελληνιστικό κόσμο. Παρότι η αυτονομία της ήταν μεταβαλλόμενη, το αθηναϊκό κράτος συνέχισε να ελέγχει τις εσωτερικές του υποθέσεις, ακολουθώντας μια πολιτική προσαρμοσμένη στα συμφέροντά του, συχνά καιροσκοπική. Ταυτόχρονα, η πολιτική ζωή της πόλης παρέμενε ενεργή, με τους πολίτες να συμμετέχουν δυναμικά στις εξελίξεις.
Η Αθήνα διατήρησε επίσης τον ηγετικό της ρόλο στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή. Έργα του Μένανδρου και άλλων κλασικών συγγραφέων διαδόθηκαν ευρέως, ενισχύοντας την πολιτιστική της επιρροή. Ωστόσο, το στοιχείο που την έκανε πραγματικά μοναδική ήταν η ενασχόληση με τη φιλοσοφία. Οι σχολές του Ζήνωνα και του Επίκουρου, ιδρυμένες στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., συναγωνίζονταν εκείνες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, προσελκύοντας μαθητές από ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Το βιβλίο του Habicht αναδεικνύει αυτήν τη συναρπαστική περίοδο, αποκαλύπτοντας μια πόλη που, παρά τις πολιτικές ανακατατάξεις, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί κέντρο γνώσης, τέχνης και φιλοσοφίας.
€14,00
Σε απόθεμα
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.